A PPKE Régészeti Intézete Balatonszemes Önkormányzata megbízásából az egykori Mindszent pálos kolostor területén (Balatonszemes – Barátok) 2021. július 5. – július 17. között végzett tervásatást. Külön öröm volt újra személyesen találkozni a hallgatókkal a koronavírus járvány korlátozásai után, amely korábban 2020. évi feltárásunkat is megakadályozta.

Az idei ásatás célja a 15. századi templomhajó déli felének feltárása volt, amelyet eddig csak kutatóárkokkal vizsgáltunk. Miután a területet három szelvényre osztottuk a bontás során előtűntek a templomhajó alapfalainak faltetejei, és sikerült megismernünk a hajó déli felének teljes alaprajzát. A templomhajó belsejében eredeti helyén fekvő téglapadlóra nem akadtunk, azt feltehetően a templom bontásának idején felszedték. Az egykori padló alatti, sírokat tartalmazó réteg tetején fejeztük be az idei feltárást, akárcsak a falak külső oldalán, ahol a Zsigmond-kori külső járószint tetején álltunk meg munkánkkal. Terveink szerint a következő évben bontjuk ki teljes felületen a templomon belüli temetkezéseket, illetve a 13. század végi- 14. századi korábbi periódus objektumait.

A fentieken kívül még egy helyen dolgoztunk. A szentély belsejében 2019-ben megtalált köralaprajzú, függőleges oldalfalú gödörnek folyattuk a feltárását. A gödröt megfelezve tovább bontottuk mintegy 160 cm mélységig, de a teljes kibontást nem tudtuk befejezni. Továbbra is 13. század végi – 14. század elejei kerámiák és pénzek kerültek elő a betöltésből.

Az idei ásatáson 20 egyetemi hallgató, 3 végzett hallgató (Balatincz Anna, Györffy-Villám Zsombor, Pátkai Ádám), 1 oktató (Lóki Róbert) és Varga Máté régész (Kaposvári Rippl-Rónai Múzeum) vett részt Végh András irányítása mellett.

Fényképek →